dijous, 3 de maig del 2012

TRESORS DEL MAR

 Altafulla, com a nucli de població, no apareix fins a l'època medieval, creixent a redós del castell a partir de mitjan segle XI.
En el seu territori s'hi ha trobat i si troben vestigis d'èpoques prehistòriques, protohistòriques i romanes. S'han trobat només rastres d'arabització, com són la posssible derivació del topònim Altafulla i petites mostres de cerèmica vidriada.
Les restes romanes són molt abundants, havent vestigis clars de 4 vil·les i 3 pedreres, i possibilitats de restes de 2 vil·les més. Els estudis realitzats indiquen que l'ocupació del territori hauria estat densa i perllongada en el temps, amb troballes datades entre els segles II aC i VII dC. De les vil·les, la més estudiada i excavada és la gran vil·la senyorial dels Munts, situada cronològicament entre els segles I i VII dC, la importància de la qual li ha merescut de formar part del conjunt de Tàrraco declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

BOTIGUES DE MAR

Durant el segle XVIII van anar construint-se, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors hi desaven els estris de feina i els comerciants hi emmagatzemaven els productes destinats a les colònies.
El barri de les Botigues va sorgir al començament del segle XX, quan aquells antics magatzems es van anar transformant en vivendes i utilitzades com a residències d'estiueig. La major part d'elles s'han anat reconvertint en cases més modernes, però s'ha pogut mantenir l'estructura original que ha donat lloc al modern passeig de les Botigues del Mar, urbanitzat l'any 1994.
Entre les cases més antigues cal destacar la Casa de l'Arc, amb la seva característica volta i els seus finestrals de pedra.

Passejar per Altafulla és viatjar en la màquina del temps per poder conèixer com era un poble abans que les presses, reals o imposades, de la globalització, ens fessin canviar, ja que només amb la calma que desperten els seus carrers i les seves cases podrem apreciar la bellesa d'un poble únic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada